HR hoort aan tafel bij het MT

25 augustus 2020
HR hoort aan tafel bij het MT | HRD Groep

Organisaties ontwikkelen voortdurend. Toch zitten de mensen die verstand hebben van organisatieontwikkelingen, HR-professionals, niet altijd aan de directietafel. Dat heeft verschillende oorzaken. Bijvoorbeeld het ouderwetse beeld dat we hebben van HR. ‘De loonstrookjes-afdeling die ook de beoordelingen doet’. Maar ook door de underdog-rol van HR, die van oudsher dienend is. Dat moet anders, vinden wij.

 

HR heeft inzicht in mensen

Mensen zijn dé sleutel voor het succesvol ontwikkelen van organisaties. Inzicht in de mensen zit bij de afdeling HR. Daarom is het cruciaal dat HR bij een organisatieontwikkeling onderdeel is van het MT. Als je de organisatie gaat omgooien zonder HR te betrekken, dan kun je gaandeweg tot verrassingen komen te staan waarop je niet zit te wachten. Bovendien mis je een belangrijke succesfactor: inzicht in je mensen.

Mensen zijn het belangrijkste voor groei en verandering

Stel dat je als organisatie in een veranderingstraject zit. Heb je zicht op mogelijke weerstand die eraan kan komen? Heb je scherp wat de wensen, ambities en kwaliteiten van je medewerkers zijn en hoe je die blijft benutten zodat je strategische doelen bereikt? Met HR aan tafel breng je die kennis in beeld. HR-professionals hebben namelijk verstand van het gedrag van je mensen. En je mensen zijn het belangrijkste voor het realiseren van groei en verandering. Zij zijn alle kennis, ervaring, energie en creativiteit achter ideeën en innovatie.

“De rol van HR moet van uitvoerend naar coachend gaan.”

Het ontwikkelplan verdwijnt in de la

Wat je vaak ziet, is dat een organisatie wil veranderen en dat er beleid moet komen over het meenemen van de medewerkers. Dat ligt dan bij HR. Uitvoerende taken, zoals het schrijven van stukken, liggen immers vaak nog bij HR. HR schrijft een mooi plan dat goed wordt ontvangen in de organisatie. Maar na verloop van tijd belandt het plan in de la. De managers merken dat de structuren en processen niet lekker lopen. En HR moppert dat de managers niet doen wat in het stuk staat. De vraag is echter of HR dat stuk wel moet schrijven. Wat ons betreft niet.

 

Managers moeten zelf het ontwikkelbeleid schrijven

Het ontwikkelen van medewerkers is weliswaar de expertise, maar an sich niet de taak van HR. Het is de taak van een manager. Dat een manager daarbij hulp nodig heeft, dat kan heel goed. Daarom is het ook zo belangrijk dat HR zich duidelijker positioneert in de organisatie als toegankelijke coach op het gebied van ontwikkeling van medewerkers. De rol van HR moet van uitvoerend naar coachend gaan. HR zou in het MT moeten afdwingen dat managers zelf het ontwikkelbeleid schrijven. Die gaan het tenslotte uitrollen. HR kijkt mee, adviseert en voegt op inhoud en vaardigheden toe. Maar de managers moeten het doen. Het is van hen.

 

Dat vraagt ook iets van de HR-professional

Zo’n andere positie is niet voor iedere HR-professional vanzelfsprekend. Het gaat vaak om dienende en bescheiden mensen. Toch vraagt de tijd van nu dat de HR-professional, en zeker in een veranderende organisatie, van zichzelf laat horen als adviseur en verbinder. Proactief en ongevraagd. Hoe je dat doet? Daarover vertellen we in ons volgende blog.

Geïnteresseerd in open trainingen mét een persoonlijke insteek?

Naar ons open trainingsaanbod

Inschrijven nieuwsbrief

* verplicht

We gebruiken Mailchimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie voor verwerking zal worden overgedragen aan Mailchimp. Lees hier meer over hoe Mailchimp met privacy om gaat.